Rocarta-online

Baile Herculane


[Cuprins]

Date generale si istorie

Oras in Judetul Caras-Severin; statiune balneoclimatica, 6300 loc.; situat pe Valea Cernei, intre culmile muntilor Domogled si Mehadiei; 160 m alt.

Vedere generala

Cunoscuta inca de pe vremea romanilor (incepand cu anii 105(107)), pentru apele sale curative, asezarea a fost numita "Thermae Herculi" sau "Ad aquas Herculi sacras ad Mediam" (apele sfintite ale lui Hercule de la Mediam). Romanii au construit aici locuinte, bazine si apeducte, au ridicat altare si placi votive etc.

Odihna si tratament

Climatul statiunii, puternic tonifiant, are si evidente nuante mediteraneene, constituind un mediu eficient in intarirea rezistentei organismului, in stabilitatea functionarii glandelor endocrine. Apele sale minerale se grupeaza in trei mari categorii: a. Clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu temperaturi de 45-56 C b. Clorurosodice, bromoiodate, sulfuroase cu temperaturi de 30-68C c. Clorurosodice, bicarbonatate, slab sulfuroase, cu un grad ridicat de radioactivitate - cu temperaturi de 38-54 C. Statiunea este mult apreciata pentru efectele sale in tratarea afectiunilor reumatismale, neurologice, metabolice si de nutritie, ginecologice, respiratorii, dermatologice, cardio-vasculare. Instalatiile de tratament, modernizate in cea mai mare parte, sunt reprezentate de bai cu ape termale in vane si bazine speciale, buvete pentru cura interna, bazine in aer liber, instalatii pentru aerosoli si inhalatii, aparate pentru electro si hidroterapie etc. Dispune de numeroase vile mai vechi, de mari si moderne hoteluri cu confort sporit, cele mai multe beneficiind, in interiorul lor, de toate instalatiile de tratament, inclusiv cabinete medicale proprii pentru dirijarea tratamentelor.

Obiective turistice

Muzeul de Istorie, organizat in orasul-statiune, prezinta valoroase piese arheologice. Imprejurimile statiunii ofera conditii optime pentru excursii de recreere si agrement: Grota cu aburi, Pestera lui Adam, Grota Haiducilor, varful Domogled, cu rezervatia naturala din jurul sau, Grota lui Serban, Sapte Izvoare, cu un strand termal si piscina de dimensiuni olimpice, Cascada Cernei, Cheile Corcoaiei, Cheile Tesnei etc.

Regiunea inconjuratoare

- Toplet, sat, urme ale vechilor mori de apa; stanca inalta de peste 10m ce domina culmile montane din jur, numita Sfinxul Banatean - din cauza asemanarii cu Sfinxul egiptean; - Mehadia, sat, cunoscut pe vremea romanilor sub numele de "Ad Mediam", ruinele unui castru roman si vestigiile unei cetati medievale din sec. XIII - cu rol de paza; - Cornea, sat cu pozitie pitoreasca, expozitie de arheologie si etnografie, renumit pentru produsele sale artizanale (impletituri din rachita, cusaturi, tesaturi) si pentru arhiectura populara specifica locului; - Teregova, sat, numit si "Poarta Orientala" pentru ca marcheaza cumpana dintre bazinele raurilor Cerna si Timis, prin pasul Domasnea; ruinele unui castru roman; Schitul rupestru Piatra Scrisa, cu interesante picturi si inscriptii din secolele XV si XVI, situat la intrarea in Defileul Timisului.

Domenii


Click here to access the EduSoft website